Odijelo čini poslovnog čovjeka

Za poslovne prilike postoje određena pravila o odijevanju, a unutar kojih svatko može zadržati svoj osobni stil. Poslovnu odjeću obilježava odmjerenost i elegancija, a osnovu za kombiniranje određuje situacija, položaj u tvrtki i priroda posla koji se obavlja. Muškarcima su za svakodnevno obavljanje posla najprimjerenija odijela, a tip odijela najbolje određuje situacija- jasno je da voditelj tima neće svaki dan nositi skupo odijelo koji odijeva za prodajne prezentacije.

Pravila odijevanja su kompleksna, no postoje neke jednostavne smjernice. Dobro skrojeno odijelo je temelj za sve, jer kad odijelo prati oblik tijela ono ističe prednosti i skriva nepravilnosti. Odijelo može biti kombinirano iz dva dijela- hlače i sako, ili iz tri- hlače, sako i prsluk. Osim svijetlih ljetnih, u ostalo doba godine poželjna su odijela tamnijih boja, diskretnih uzoraka, od tkanina koje se ne gužvaju, a sadržavaju vunu i/ili pamuk. Sintetički materijali nisu primjereni jer potiču nezgodno znojenje i imaju jeftini sjaj. Visoki muškarci mogu kombinirati odijela sa tri gumba, dok niži sa dva. Košulja bi trebala biti od svijetlog, neprozirnog materijala, obavezno dugih rukava čiji se rub vidi ispod odijela, od finijih materijala za svečanije prigode i kvalitetnih gumbova. Uz košulju se nosi kravata, osim kod posebno dizajniranih košulja koje imaju drugačije ovratnike. Kravata je najbolja svilena s profinjenim uzorkom. Hlače trebaju nadopunjavati sako i moraju dobro stajati i u hodu i u sjedenju. Pri kupnji odijela uvijek treba ponijeti cipele na koje će se hlače nositi jer se tako najtočnije može odredi njihova dužina. Cipele bi trebale biti kožne na vezicu, u skladu s klasičnim modnim trendom jer se na cipelama lako primijeti izlizanost i godine. Remen hlača bi trebao odgovarati boji i kvaliteti cipela, te imati diskretnu kopču. Donje rublje ne smije biti vidljivo, izrez potkošulje treba visoko pratiti ovratnik košulje, a čarape trebaju biti visoke i u boji cipela.

 

Skladno odjeveni poslovni muškarci znaju sljedeće male tajne elegancije: ne kopčaju se svi gumbi odijela, mandžete postoje i dnevne i svečane, vrh kravate dolazi do ramena, način vezanja čvora kravate određuje širina kravate i prilika događaja, igla za kravatu se nosi kako kravata ne bi smetala pri objedu, a maramice u džepu sakoa trebaju odgovarati uz kravatu, a ne biti istog dizajna.