Radno vrijeme NON-STOP

Uredno radno vrijeme je 8 radnih sati od 7sati ujutro do 15sati popodne, 5dana tjedno, a obavezno uključuje slobodan vikend. To je rečenica koju ju je svatko on nas nekom prilikom čuo kada je dobio savjet što je to zaista dobar posao. Najbolje je imati vremena i za obitelj, za sebe i za posao, a upravo takvo radno vrijeme je ono koje će nam to i omogućiti. Osobe koje teže takvom radnom vremenu jer najbolje odgovara njihovom stilu života, slobodno mogu posao u odnosima s javnošću prekrižiti s liste svojih želja. Radno vrijeme PR je radno vrijeme non- stop. 


Radni dan stručnjaka za odnose s javnošću je teško jednoznačno definirati. Upravljanje PR-om znači organiziranje događaja i akcija, planiranje i realiziranje PR materijala, snimanje spotova, upravljanje kampanjama itd. Sve te aktivnosti teško je staviti u neki određeni vremenski okvir i klasično radno vrijeme. Nekad je radni dan određen eventom koji će se održati vikendom u večernjim satima što u praksi znači ranojutarnje pripreme materijala, analizu medija, dnevnu organizaciju, večernji event i kasnonoćno slanje PR materijala medijima. U kampanjama je sličan cijelodnevni scenarij normalan za više dana zaredom. S druge strane, postoji i radni dan poluprazan hod koji se svodi na obavljanje svakodnevnih radnih aktivnosti, press kliping, društvene mreže, čitanje magazina te druženje s novinarima.


Upravo zbog takve nejednake dinamike posla posao u odnosima s javnošću ne može biti organiziran po formuli 8+8+8. Za takvo radno vrijeme izborili su se radnici prije dosta vremena i u modernom poslovanju je gotovo nemoguće tako raditi. Posao se prilagođava klijentu i ako klijent želi u neradnoj nedjelji organizirati konferenciju za novinare, onda PR-ovci rade cijeli vikend, a odmaraju ponedjeljak. Zato se od novog Zakona o radu očekuje da tradicionalno kruto definirano 40-satno radno vrijeme prilagodi suvremenom poslovanju u privatnom sektoru. Danas zaraditi svoju plaću znači nekad raditi puno više, a nekad mnogo manje. Pored toga, raditi PR samo za vrijeme radnog vremena i onda se posve isključiti i odmarati, nije moguće. Praćenje medija, relevantnih emisija, društvenih mreža, cjeloživotna edukacija je obavezan dio PR-a i onaj tko želi profesionalno raditi PR mora svoj život prilagoditi takvoj dinamici. Biti PR-ovac jednostavno nije samo posao, to je stil života.


            Mnogi kažu da raditi PR znači raditi cijeli dan i noć te da u takvom poslu nema vremena za privatni život. To može biti točno, no i ne mora. Sve ovisi o tome kako se stručnjak za odnose s javnošću organizira te kako doživljava svoj posao. Upravo varijabilno radno vrijeme omogućava da se za vrijeme kada se ne radi mnogo obave privatni poslovi, druži s prijateljima i oslobađa slobodan prostor za dane kada će se raditi puno. Na koncu konceva, pri biranju posla koji ćemo raditi najbolje se voditi porukom: radi posao koji voliš, koji te ispunjava i koji za tebe imao smisao pa u svom životu nećeš niti jedan dan zaista morati raditi.